17. novembra 2008

Trochu z histórie

Práve dnes, 17. novembra, si pripomíname významnú udalosť, ktorá sa stala v Československej socialistickej republike. Jej hlavným cieľom bolo odstrániť komunistickú vládu a zorganizovať slobodné voľby.

V tento deň v roku 1989, v deň uctenia pamiatky Jana Palacha, ktorý sa na protest sovietskej okupácie upálil, sa konala manifestácia organizovaná Socialistickým zväzom mládeže. Pochod plánovali niekoľko týždňov vopred a trasa bola presne určená.

Manifestácia sa začala prejavom Martina Klímy, ktorý zastupoval študentov. V prejave prehlásil, že pochod má za cieľ upozorniť na boj za slobodu.

„Nežnou revolúciou“ sa začal koniec totalitnej éry v Československu. Brutálny policajný zákrok proti účastníkom v Prahe vyvolal rozhorčenie verejnosti a protestné akcie, ku ktorým sa pripojili herci všetkých divadiel. Polícia totiž demonštrantov rozohnala a zbila obuškami.

Demonštrácie sa konali aj v Bratislave a zúčastnilo sa ich asi 300 ľudí. Všetci sa stretli na dnešnom Hodžovom námestí (vtedy Mierovom) a neskôr pokračovali na Námestí SNP.
Prevratný 17. november 1989 bol aj spomienkou na november 1939. Vtedy v Prahe vyšli do ulíc tisícky študentov, ktorí protestovali proti nacistickej okupácií a zastreleniu študenta medicíny Jana Opletala.

Symbolmi Nežnej revolúcie sa stali štrngajúce kľúče a tiež TRIKOLÓRA - trojfarebná stužka z farieb našej vlajky, ktorú všetci nosili na kabátoch, čiapkach alebo na kočíkoch. Pre nás sa otvorili hranice s Rakúskom či Nemeckom.

1 komentár:

  1. smutné je, že sme sa nepoučili, a tak včera ľudia znovu demonštrovali a odhalili sochu "neznámeho idiota"

    OdpovedaťOdstrániť