29. apríla 2009

Nedodržaný sľub

Film o tom, čo nás drží pri živote a od akých náhod závisí ľudský život.

„Nedodržaný sľub“ je netypickým príbehom židovského chlapca, Martina Friedmanna, ktorý vás vtiahne do deja plného napätia a zvratov, v ktorom sa z chlapca stáva muž. Práve však všetky tieto okolnosti pomohli Martinovi prežiť a jeho chuť do života bola silnejšia ako nástrahy, ktoré priniesla doba počas druhej svetovej vojny. V súčasnosti žije v L.A. v USA pod menom Martin Petrášek a hlási sa k slovenským koreňom. Prečo a ako k tomuto menu prišiel a prečo pod ním vystupuje aj dnes, sa dozvieme vo filmovom príbehu, ktorý určite osloví i mladú divácku generáciu.

Synopsa

Martin bol piatym synom obchodníka s hydinou. Kľudný život rodiny v mestečku Bánovce nad Bebravou, si Martin vychutnával absolútne bezstarostne. Hrával futbal so svojimi kamarátmi, chodil zvoniť do miestneho kostola, kde bol v tom čase farárom Dr. Jozef Tiso. V období počas Martinovej Bar micvy sa však kľudný život v Bánovciach zmenil. Bola to posledná spoločná oslava veľkej rodiny, kde si všetci sľúbili, že sa o rok znovu takto stretnú.

S vyhlásením Slovenského štátu prišla krutá doba. Začalo sa s deportáciou Židov do pracovných táborov a čoskoro prišli na rad aj členovia rodiny Friedmannových. Martinovi rodičia dostali šancu emigrovať do Palestíny, čo však jeho otec odmietol. Martin sa preto rozhodol konať na vlastnú päsť.

Prihlásil sa do pracovného tábora v Seredi, mysliac si, že tam bude ochránený vďaka tomu, že bude hrať futbal a pracovať v stolárskej dielni. Hneď po príchode však zistil, že to nie je celkom tak. Vyhladnutý a vyčerpaný bol s priradeným číslom postavený pred transport do Poľska.

V poslednej chvíli ho zachraňuje veliteľ tábora, ktorý ho poznal vďaka jeho futbalovému talentu. Martin je priradený do pracovnej čaty, ktorá chodí trhať morušové lístie (na výrobu hodvábnych špagátov na padáky), kde sa mu podarí utiecť do Bánoviec do rodného domu, kde nachádza prázdny zapečatený dom. Preto sa vráti naspäť do tábora. Dostáva zápal pľúc, doktor sa rozhodne pre zúfalý pokus o záchranu jeho života a zaživa ho operuje. Martin sa uzdraví a dostáva sa do liečebného ústavu pre chorých na tuberkulózu. Neskôr však prichádza nový doktor a ten ho s okamžitou platnosťou posiela preč. Martin nachádza útočisko v kláštore, kde pracuje za nocľah a stravu, až pokiaľ sa nestáva partizánom a odchádza bojovať. Zisťuje, že ruskí partizáni sú často horší antisemiti, ako Nemci.

Na konci vojny sa Martin vracia domov do Bánoviec, stretáva brata Vila, no v jeho rodnom dome už štyri roky býva iná rodina.


(na tento film chcem ísť do kina určite. kto ide so mnou?)

1 komentár:

  1. teda vyzerá to naozaj zaujímavo a pôsobivo, hned by som išla, škoda, že sem sa to asi nedostane...

    OdpovedaťOdstrániť