1. apríla 2009

Prvý apríl

Kto nevie, aký je dnes dátum, ten je veľmi pravdepodobnou obeťou nejakého duchaplného, alebo aj celkom primitívneho žartíka. Prvý apríl je síce oficiálnym Dňom vtákov, ktoré sa k nám v tomto období hromadne vracajú zo svojich zimovísk, ale súčasne je to aj deň vtákovín, bláznovstiev, bosoriek, výmyslov a podrazov. Práve pojem podraz, resp. zrada, dominoval 1. aprílu už v 17. storočí. Podľa profesora národopisu Wernera Mezgera z Univerzity v nemeckom Freiburgu už v tom čase v kresťanskom svete platilo, že 1. apríla nehodno nikomu veriť. Legenda totiž tvrdí, že je to deň narodenia apoštola Judáša, ktorý zradil Ježiša. Postupom času sa vraj z rozličných skúšok ľahkovernosti vyvinulo pravé, nespútané a bláznivé žartovanie, ako ho poznáme doteraz.
Davy ľudí, ktoré 1. apríla naletia aj na tie najneuveriteľnejšie správy, možno na svete rátať na milióny. Nie nadarmo sa v anglosaskom svete tento deň označuje ako Deň všetkých bláznov. Azda najvýstižnejšie ho charakterizoval Mark Twain: „Prvého apríla si pripomíname, čím sme tých zvyšných 364 dní roka.“


Čo je krajšie, ako plané poplachy

- V roku 1997 vstali 1. apríla v Hesensku tisícky ľudí o hodinu skôr, ako mali, pretože ich „zblbla“ miestna rozhlasová stanica oznamom, že letný čas sa rozširuje o ďalšiu hodinu.
- Rovnako pred ôsmimi rokmi zaznel v moskovských rádiách oznam, že vláda predáva ojazdené mercedesy po 500 dolárov. Do redakcie volali stovky ľudí a predbiehali sa v ponukách.
- Deník Schweriner Nachrichten 1. apríla 1993 oznámil, že sobáše uzavreté na území bývalej NDR sú neplatné, pretože boli uzatvárané iba naoko ako podmienka na získanie bytu. Pokyn na novú registráciu sobáša chcelo v nasledujúcich dňoch splniť niekoľko stovák párov.
- „Pozor, na námestí v Yaunde vyčíňa lev zabijak!“ naliehavo upozorňoval 1. apríla kamerunský štátny rozhlas. Ľudia sa zabarikádovali v domoch a po zuby ozbrojení policajti križovali mesto na autách, až kým večer rádio nepriznalo farbu.
- V roku 1996 vydala ruská agentúra ITAR-TASS správu, že sa Štátna duma zaoberá návrhom na obnovenie Varšavskej zmluvy a bude žiadať od jej bývalých členov plnenie záväzkov. Suchá informácia vyvolala mrazenie na chrbte aj u našich predstaviteľov.

1 komentár:

  1. Ja si uz pripadam, ako by bolo 1.Aprila kazdy den. Ľ.F.

    OdpovedaťOdstrániť