26. júna 2009

Michael Joseph Jackson

Michael Joseph Jackson sa narodil v auguste 1958 v mestečku Gary v štáte Indiana. Už odmalička spieval so svojimi štyrmi bratmi v populárnej skupiny The Jackson 5, ktorej pevnou rukou vládol autoritatívny otec Joe. Odvrátenou stranou slávy tejto súrodeneckej skupiny bola strata detstva jej členov.

Súbežne s pôsobením v Jackson 5 odštartoval Michael aj sólovú kariéru. Jeho prvý hit, balada Got to be there, vyšla v roku 1971. O osem rokov neskôr už s albumom Off the wall prekonal hranicu desiatich miliónov predaných platní.

Pravdepodobne najúspešnejším obdobím Jacksonovej kariéry boli osemdesiate roky. Hneď v januári 1980 získal tri ocenenia American Music Awards - najlepší album v štýle soul/R'n'B, najlepší spevák v rovnakej kategórii a najlepší singel. V septembri 1988 si prevzal MTV Vanguard Award a nasledujúci rok v januári dostal na American Music Awards cenu za prínos hudobnému priemyslu.

Album Thriller, ktorý vyšiel v decembri 1982, obsahoval sedem hitov z top desiatky, medzi nimi aj tri jednotky: Billie Jean, Beat It a Thriller. Posledná menovaná skladba neskôr získala platinu a v roku 1999 MTV vyhlásila videoklip k nej za najlepšie hudobné video, aké kedy vzniklo. Thriller strávil 37 týždňov na prvom mieste v hitparáde albumov časopisu Billboard a celých 80 týždňov zotrval v prvej dvestovke. Za predajnosť získal 26-krát platinu - prvú už mesiac po vydaní a stal sa najpredávanejším albumom pop-music.

V 80-tych rokoch si americký spevák a tanečník Michael Jackson vyslúžil povesť "Kráľa popu". Jeho album Thriller sa stal najpredávanejším albumom v histórii a Jacksonove videoklipy hltali milióny fanúšikov po celom svete. V nasledujúcom desaťročí však spevák už viac ako hudbou pútal pozornosť svojím excentrickým životným štýlom a s ním spojenými škandálmi.

Na konci 80. rokov Jackson napísal spolu s Lionelom Richiem nezabudnuteľnú pieseň We Are The World. Z nasledujúceho albumu Bad (1987) vzišlo sedem hitových singlov a osem týždňov kraľoval hitparáde albumov. Tretí superhitový album Dangerous vyšiel v roku 1991. Najväčšie hity z neho boli In The Closet, Will You Be There?, Remember The Time a platinový Black or White. Fanúšikovia v USA si kúpili viac ako sedem miliónov kópií a získal sedem platinových platní.

Albumy sa síce predávali v desiatkach miliónov, historický úspech Thrilleru už neprekonali. Jacksonovu popularitu zvýšila aj autobiografická kniha Moonwalk a film Moonwalker. Obe diela vznikli v roku 1988 a boli pomenované po slávnom tanečnom kroku, ktorým sa Jackson preslávil vo svojich videoklipoch a na stále bombastickejších koncertných šou.

V 90. rokoch Jackson dostal štyri ceny American Music Awards a jednu Grammy. Vo februári 1993 si na 35. odovzdávaní Grammy v Los Angeles prevzal Living Legend Award. O dva roky neskôr vydal kompiláciu dvoch CD HIStory: Past, Present & Future Book 1. Pieseň Scream, dueto so sestrou Janet, bola platinová a získala tri ocenenia na MTV Video Music Awards. Z albumu pochádza aj hit You Are Not Alone. V máji 1997 Michaela ako súčasť Jackson 5 uviedli do Rock'n'Rollovej Siene Slávy. V tom čase vyšiel aj jeho výberový album Blood on the Dance Floor: HIStory in the Mix, ktorý okrem remixov starších skladieb, obsahoval aj päť noviniek.

Nové tisícročie začal kráľ popu s ocenením Najpredávanejší spevák milénia na špeciálnom udeľovaní cien World Music Awards. V roku 2001 ho uviedli do Rock'n'Rollovej siene slávy ako sólového speváka. V októbri toho istého roku vydal po šiestich rokoch ďalší štúdiový album Invincible. Napriek tomu, že sa stal jednotkou hneď v prvý týždeň vydania, nedosiahol úspech predchádzajúcich albumov. Na American Music Awards 2002 Jackson dostal ocenenie ako najlepší umelec storočia. V tom istom roku ho uviedli aj do Siene slávy autorov piesní. V rokoch 2003 a 2004 vydal ešte dva výberové albumy: Number Ones, ktorý vyšiel na CD aj DVD a Michael Jackson: The Ultimate Collection.

Prelom 80-tych a 90-tych rokov sa však tiež stal dobou, keď Jackson začal viac pútať pozornosť ani nie tak hudbou ako svojím stále bizarnejším vzhľadom a rozličnými škandálmi. Stránky bulváru plnili dohady o počte plastických operácií, ktoré Jackson údajne podstúpil. Stále bledší odtieň hudobníkovej pleti, chorobná túžba po čistote a nepostrádateľné rúška cez ústa - to všetko dávalo podnety k nekonečným špekuláciam o spevákovom zdravotnom stave.

Hlavný problém sa však objavil v roku 1993, keď bol Jackson prvýkrát obžalovaný zo sexuálneho zneužívanie trinásťročného chlapca. Podozrenie sa síce nepreukázalo, ale Jackson sa s rodinou chlapca dohodol na mimosúdnom vyrovnaní. Tým vtedy prišiel o časť svojho majetku, ale aj starostlivo budovaný imidž ochrancu slabých a utlačovaných, ktorý dušou stále zostáva dieťaťom. V novembri 2003 bol na Jacksona kvôli zneužívaniu detí vydaný ďalší zatykač. V roku 2005 však súd speváka oslobodil.

Odpoveďou na špekulácie o intímnych sférach Jacksonovho života sa mala stať svadba s dcérou Elvisa Presleyho Lisou Marie. Konala sa v júli 1994. Manželstvo sa však po roku a pol skončilo rozvodom. Rovnaký koniec mal v roku 1999 aj zväzok so zdravotnou sestrou Debbie Rowe. Počas zhruba trojročného manželstva s ňou Jackson splodil syna Princa Michaela I. a dcérku Paris. Matka spevákovho tretieho dieťaťa, Princa Michaela II., nie je známa.


2 komentáre:

  1. a my sme si včera mysleli, že je chalanko len opitý, keď sa nás pýtal či fakt už umrel michael jackson :( podľa mňa zase raz premrhaný život a talent, nechal sa príliš uniesť slávou, mohli sme sa ešte zopár rokov tešiť z nejakých vypalovákov :(

    OdpovedaťOdstrániť
  2. škoda ho :-(
    niektoré pesničky som mala strašne rada.
    ževraj zomrel kvôli nejakým liekom či čo to. ale pochybujem. veď mal osobného lekára, tak ten musel vedieť,že niečo nie je v poriadku.
    ale zas to len dokazuje, že keď je niekto bohatý, nevie čo s peniazmi, skúša všeličo možné a takto to dopadne :-(
    ale život ide ďalej, musíme sa s tým zmieriť. jeho pesničky ostanú nezabudnuteľné.

    OdpovedaťOdstrániť