6. augusta 2010

Wonderful place

Rada chodím po svete. A keď nie sú prostriedky, tak si vyhľadávam krásne miesta, kam by som chcela raz ísť, na nete. Včera som videla jeden dokument, ktorý mal za cieľ poukázať na to, ako my ľudia ničíme vlastnú planétu. Dozvedela som sa, že ak bude pokračovať lov veľrýb takým tempom ako teraz, za 50 rokov budú veľryby na pokraji vyhynutia.
Prístav v Benátkach má zasa za následok, že sa potápajú. Ale to ste asi už vedeli. Za pár rokov nebudú pod vodou len 50 dní v roku, ale dlhšie.

Ale nechcem tu teraz hovoriť o katastrofách, ktoré nastanú a za ktoré si môžeme sami, ale o jednom krásnom mieste, ktoré je tiež v ohrození. Chcem hovoriť o Le Mont-Saint-Michel - Hora sv. Michaela. Je to žulový, 80 metrov vysoký, prílivový ostrov (resp. polostrov – s pevninou je od r. 1879 spojený násypom) v severozápadnom Francúzsku v rovnomennom zálive na pobreží Normandie. Rozdiel výšky morskej hladiny pri prílive a odlive je asi 15 m (najviac v Európe), takže buď je „hora“ obklopená tekutými pieskami alebo „pláva v mori“. Odlivom sa obnažuje morské dno do vzdialenosti 10–15 km od pobrežia.
Nachádzajú sa tu početné historické pamiatky (kláštorný kostol z 11.–16. stor., gotické kláštorné budovy, opevnenia z 13.–15. stor.). Ostrov, záliv a kláštor sú od roku 1979 zapísané do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.





P.S.: určite sa sem chcem niekedy pozrieť
P.S.2: viac sa môžete dočítať v tomto článku (sú tu aj detailnejšie fotky a zaujímavosti)

2 komentáre:

  1. Ahojky, Le Mont Saint Michel je okouzlujici pevnost. Doporucuji Ti tam jet ne v hlavni sezone (jul/august/zacatek septembra) protoze je tam naval Japoncu a cizincu jako na Karlove moste. Vyber si radeji mimo-sezonu.
    Da se tam i v nekolika hotelech prespat, primo na pevnosti (ona je to spis mala vesnicka na kopecku) - nevim v jake cenove relaci se to pohybuje.
    Ale za vylet to urcite stoji! Je to opravdu krasna pevnost!
    Pa pa Andrea xxx

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ďakujem, chcela by som tam určite ísť keď budem mať na to prostriedky. už len z videí a fotiek som očarená, naživo to musí byť úžasné, a tiež v noci tam musí byť krásne

    OdpovedaťOdstrániť